najava
FacebookTwitterGoogle BookmarksPinterest

Donosimo vam popis namirnica za dobro zdravlje

Napisao/la  BestShop

Poznato je da su neke vrste hrane ljekovite, tj. mogu doprinijeti sprečavanju i liječenju nekih bolesti, isto kao što neke mogu da izazovu ili pogoršaju bolest.

Kupus liječi 87 bolesti, a crni luk 28. Nova znanstvena saznanja daju mnogo podataka o farmakološkim osobinama pojedinih namirnica. Neke od njih djeluju kao antikoagulansi (protiv zgrušavanja krvi), druge ako analgetici (protiv bolova), sedativi (za smirenje), antidiuretici (protiv proliva), antihipertenzivi (protiv visokog krvnog pritiska), antipiretici (protiv visoke temperature), vazodilatatori (za širenje krvnih sudova), antitusici (protiv kašlja), antibiotici (protiv mikroba uzročnika bolesti) itd.

Ljekovitost pojedinih namirnica

  • Ananas - djeluje antibakterijski i protiv upala, pomaže varenje, pomaže rastvaranju krvnih ugrušaka, smanjuje pojavu osteoporoze i lomova kostiju.
  • Banana – smiruje želudac, smanjuje pojavu čira u želucu smanjenjem lučenja kiseline.
  • Bijeli luk – smatraju ga čudom od lijeka. Djeluje kako antibiotik (smatra se da pomaže u sprečavanju i liječenju raka), snižava krvni pritisak i holesterol, smanjuje pojavu srčanih napada, prehlada i upala.
  • Borovnica – liječi proliv, djeluje kao antibiotik kod upale mokraćnih puteva.
  • Brokula – vrlo bogata antioksidansima (kvercetin, glutation, beta karotin, vitamin C, indoli, lutein, glukarat, sulforafan). Smatra se antikancerogenom i koristi se protiv čira. Reguliše holesterol i šećer u krvi. Kuhanjem se neki antioksidansi uništavaju.
  • Bundeva – vrlo bogata beta karotinom, antioksidansom koji sprečava srčane napade i kataraktu.
  • Celer – vrlo bogat antioksidansima koji neutrališu kancerogene u duhanskom dimu. Djeluje diuretično i protiv visokog pritiska.
  • Crni luk – najbogatiji najsnažnijim antioksidansom kvercetinom zahvaljujući kome smanjuje pojavu raka želuca. Povećava korisni holesterol (HDL-high density lipoprotein – lipoprotein visoke gustoće), a smanjuje štetni (LDL-low-densitiy lipoprotein – lipoprotein niske gustoće). Djeluje protiv krvnih ugrušaka, astme, hroničnog bronhitisa, polenske kihavice, dijabetesa, arterioskleroze, dijabetesa i infekcija. Djeluje antibiotski.
  • Dinja – sadrži antioksidans beta karotin i ima antikoabulantno djelovanje.
  • Gljiva šiitake – odavno se u Aziji koristi kao lijek za srce, protiv raka dojke i leukemije. Liječi i gripu, dječiju paralizu, visoki kolesterol i krvni pritisak. Sastojak lentinan pokazao je antivirusno djelovanje širokog spektra. Sastojak B glukan je navodno efikasan i protiv side.
  • Grah – snižava kolesterol i šećer u krvi. Odlična je hrana za dijabetičare.
  • Grejpfrut – (cijela pulpa ili meso, ne samo sok) bogat vitaminom C. Snižava kolesterol i smanjuje arteriosklerozu. Pripisuju mu se i antibiotska svojstva.
  • Jabuka – smanjuje štetni kolesterol. Ima blago antibiotičko i antiinflamatorno djelovanje.
  • Jezgrasto voće – (orah, badem, lješnjak) sadrži antioksidantnu oleinsku kiselinu i vitamin E koji smanjuju štetni holesterol i štite srce. Orah je bogat vrlo korisnim uljem omega-3.
  • Jogurt – djeluje antibiotski. Stimulira stvaranje gama-interferona. Smanjuje proljev, prehladu i upalu grla. Zbog bogatstva kalcijem koristan je protiv osteoporoze.
  • Kava – potiče mentalnu aktivnost. Ublažava astmu. Veća količina kave može izazvati nesanicu, stanje straha, povećano lučenje kiseline u želucu i proljev. Izaziva ovisnost.
  • Karfiol – kao i ostale kupusnjače (iz porodice krstašica) ima antivirusno djelovanje, navodno i protiv raka.
  • Kelj – bogat karotinom i drugim antioksidansima. Djeluje antibiotički.
  • Kivi – vrlo bogat vitaminom C, pa liječi ili sprečava razne bolesti.
  • Krumpir - bogat kalcijem, pa smanjuje krvni pritisak i pojavu moždanog udara.
  • Kupus – sadrži mnoge antioksidanse i neke antikancerogene materije. Sok od kupusa liječi čir na želucu. Pošto se neki korisni sastojci kupusa uništavaju kuhanjem, bolji je svjež ili kiseli kupus.
  • Lubenica – vrlo bogata antioksidansima likopinom i glutacionom. Djeluje blago antibakterijski i antikoagulantno.
  • Malina – djeluje antivirusno. Ima u sebi prirodan aspirin.
  • Maslinovo ulje – smanjuje štetni kolesterol i štiti arterije. Sprečava pretvaranje korisnog kolesterola u štetni. Regulira krvni pritisak i šećer.
  • Med – ima antibiotske osobine. Koristan je protiv mnogih bolesti. Djeluje umirujuće.
  • Mlijeko – sa malom količinom masti snižava holesterol i krvni pritisak. Mliječna masnoća može  uzrokovati razne zdravstvene smetnje.
  • Mrkva – vrlo bogata beta karotinom, štiti arterije i oči, pojačava imunitet, smanjuje infekcije, pojavu angine pektoris, raka i moždanog udara. Smanjuje kolesterol u krvi. Kuhanjem se beta karotin ne uništava, a organizam ga lakše apsorbira.
  • Narandža – sadrži vrlo značajne karotinoide, terpene i flavonide, zbog čega se smatra da pomaže u sprečavanju i liječenju raka pankreasa, želuca i dojke. Bogata je C vitaminom i beta karotinom. Smanjuje napade astme, pojavu bronhitisa i oboljenja desni.
  • Paprika (babura) – vrlo bogata antioksidansom vitaminom C. Korisna je protiv prehlade, bronhitisa, astme, respiratornih infekcija, katarakte, arterioskleroze i angine pektoris.
  • Rajčica – vrlo bogata antioksidansom likopinom, kojem se pripisuju antikancerogena svojstva.
  • Patlidžan – snižava kolesterol u krvi i smanjuje negativne efekte masne hrane.
  • Peršin – bogat antioksidansima monoterpenima, ftalidima i poliacetilenima. Neutralizira kancerogene u duhanskom dimu.
  • Pšenica – Puno zrno pšenice (crno brašno) smanjuje opstipaciju (zatvor), sprečava rast polipa u debelom crijevu. Neki su ljudi alergični na pojedine sastojke pšenice.
  • Raštika (raštan, lisnati kelj) – vrlo bogata antioksidansima, kao što su lutein, beta karotin i vitamin C. Smanjuje pojavu raka. Zbog bogatstva oksalatima ne preporučuje se ljudima sa bubrežnim kamencom
  • Riba i riblje ulje – vrlo ljekoviti i sprečavaju pojavu više bolesti. Štite srce, smanjuju pojavu moždanog udara, reumatski artritis, artrozu, astmu, psorijazu, visoki pritisak, tip II dijabetesa, migrenu, ulcerozni kolitis. Djeluje kao antikoagulans i protiv upala. Povećavaju korisni kolesterol, a smanjuju trigliceride. Neke ribe su bogate antioksidansima selenom, koenzimom Q-10, kao i masnim kiselinama omega-3, pa smanjuju pojavu raka debelog crijeva i dojke. Po ljekovitim svojstvima najbolje su sardina, skuša, haringa, losos i tunj.
  • Riža – djeluje protiv proljeva, dok su rižine mekinje dobre protiv zatvora.
  • Senf – smanjuje otok sluzokože, nakupljanje sluzi u dišnim putevima, smanjuje „zapušenost“ izazvanu prehladom i upalom sinusa.
  • Smokva – djeluje laksativno, antiulcerozno, antibakterijski i antiparazitski.
  • Soja – bogata hormonima. Smanjuje pojavu raka dojke i prostate. Snižava krvni pritisak.
  • Špinat – vrlo bogat antioksidansima, naročito beta karotinom, i luteinom. Snižava holesterol. Zbog bogatstva oksalatima ne preporučuje se bolesnicima s bubrežnim kamencem
  • Šećer – djeluje umirujuće i smanjuje bol. Veća količina šećera doprinosi dijabetesu.
  • Šljiva – djeluje laksativno i antibakterijski.
  • Šparoga -vrlo bogata antioksidansom glutationom koji djeluje antikancerogeno.
  • Zob – smanjuje kolesterol. Korisna je protiv bronhitisa i nekih želučanih tegoba. Djeluje antidepresivno i može pomoći u odvikavanju od pušenja.

Posljednje vijesti